top of page
Skribentens bildAnna Landström

Odla olika formkategorier på snittblommorna för variation i buketterna!


bukett med snittblommor

Vi snittblomsodlare brukar odla många olika sorter, färger och former på snittblommorna vi odlar. Vi lägger massor med tid under hösten (oftast) på att planera vad vi ska så inför nästa säsong - varför?


Som nybörjare är det vanligt att man 'trillar dit' på att börja odla dahlior, solrosor eller andra storblommiga arter, och man köper på sig så många olika färger av dem som möjligt. De är supervackra och man plockar och plockar nöjt av de blommorna, men är det allt vi behöver när vi odlar snittblommor? (Obs, vi har alla gjort detta!)


När man sen ska göra buketter av blommorna brukar man plötsligt inse att tallriksdahliorna är ganska bökiga, de tittar åt fel håll, och med en sån jätteblomma är det svårt att få bra balans i buketten - allt annat ser pyttigt och undanskuffat ut.


I början är man ofta nöjd med den kompakta klump som dahliorna ger, men efter ett par säsonger brukar man börja känna att det 'saknas' något, och det är här variationen kommer in! Ju mer det finns att titta på, desto mer intresse (men självklart måste detta göras efter vissa regler för att det inte ska kännas rörigt!)


För att en bukett ska kännas balanserad, livlig men samtidigt harmonisk ut behövs olika formtyper i buketten, de fyller olika syften men genom att veta om dessa kan man göra växtval på helt andra sätt än bara 'den var fin, och den var fin...'.


Formtyper i buketter

Vi brukar prata om 7 formtyper i våra kurser, men har du ont om plats eller inte vill odla så mycket blommor räcker det med de första 5.


Fokus

Är centret i buketten. Den behövs för att ögat ska fästa på en centerpunkt, och buketten byggs vanligtvis runt den. Hit hör dahlior, solrosor, storblommiga zinnia och astrar, ranunklar, liljor m.m.



snittblommor i olika former


Spira

Är något som har ett upprätt växtsätt, och det gör att dessa blommor blir toppar i buketten. Då får vi in intresse och luft på höjden, och ögat följer topparna upp ur buketten. Exempel på spiror är lejongap, lövkoja, blodamaranter, axamaranter, violkungsljus mfl


snittblommor i olika former


Utfyllnad

Utfyllnadsblommor är har generellt många små blommor på samma stjälk. Dessa binder ihop buketten fint eftersom de brukar 'utfylla' hålen som blir mellan de runda blommorna. Det finns massor av lättodlad utfyllnad, hit hör till exempel risp, blomstertobak, sommarflox, mattram, kinesisk förgärtmigej m.fl.



snittblommor i olika former


Disc

Detta är den vanliga, runda 'klassiska' blomformen. Förutom fokusblomman är discarna bra att använda som 'ögonvilare' - det blir alltså ett lugnare intryck om det finns några runda former i buketten att titta på. Blir det för mycket 'småblommigt och slingrigt' blir det lätt ganska rörigt. Bland discarna hittar du blommor som praktvädd, rosenskära, småblommiga zinnia och aster.


snittblommor i olika former


Bladverk

Du kan aldrig få för mycket grönt bladverk! Alla buketter behöver det! Bladverken fyller ut och skapar volym i buketterna och är relativt lätt att få tag på. Många perenner och buskar kan användas till snitt! Våra favoriter till snitt är mynta, smällspirea, hallon, krasse.


snittblommor i olika former

Bling

Är en kategori som inte är helt nödvänding, men skapar extra liv och rörelse i buketterna. Bling är ofta något oväntat och inte en klassisk blomma. Det kan vara prydnadsgräs, frökapslar, perenner med unikt utseende m.m. Till våra favoriter hör blodtopp, jungfruhirs/buketthirs, lin och vallmofrökapslar.


snittblommor i olika former


Ranka

Dessa är inte heller helt nödvändiga för att en bukett ska bli bra, men skapar också 'det oväntade' och 'extra'! Vissa rankor kan även användas som både utfyllnad och grönt bladverk. Hit hör rankor från rosenvial och luktärtor, kaprifol, klematis, humla och annat som slingrar!


snittblommor i olika former


Det var allt för denna gång!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page