top of page

Om oss och Blomma i Tid!

Hur det hela började...

Blomma i Tid drivs av Anna och Charlotta som båda odlar snittblommor småskaligt i säsong. 

"Vi startade Blomma i Tid för att vi tyckte det saknades bra information på svenska om hur det är att odla snittblommor "på riktigt"! Det finns en så romantiserad bild av snittblomsodling, och massor av utmaningar som ingen pratar om öppet. Det ville vi förändra - och här är Blomma i Tid med onlinekurser, såkalender, artiklar och YouTube!"

- Anna och Charlotta

Historien började i januari 2021, av en ren slump hade vi hittat varandra på instagram under hösten 2020 och pratat om blommor och blomsterodling av och till. Men när det nya året skulle planera och vi båda bestämt oss för att skala upp våra odlingar mot försäljning insåg vi att det helt plötsligt började saknas bra information. Det var bara utländsk literattur tillgänglig om man faktiskt ville veta hur det är att driva en snittblomsodling.

 

Många av de artiklar och böcker vi hittade på svenska var främst av influencers och digitala kreatörer eller inredare som odlade blommor för att ha som 'props' till sina konton. Och instagram svämmade över med vackra, romantiserade bilder där man skördar blommor barfota i vita klänningar och en stråhatt. De flesta blomsterodlare (och grönsaksodlare) vet nog att det inte är hela verkligheten. Och mycket av det skitiga, slitiga och svettiga syns aldrig på bild. Man får heller inte veta hur man planerar en odling, vilka redskap man bör köpa in (och vad man kan strunta i!). Eller  hur man ska tänka för att sätta pris på sina blommor om man vill sälja dem.

De flesta odlingsråd som fanns löd i stil med 'förodla mars-maj, plantera ut efter frostrisken' vilket inte alls ger bra information när man ska börja så. Att så en sak i mars i Norrland kan vara katastroftidigt, samtidigt som maj i Skåne kan vara onödigt sent. Vi började då undersöka hur 'proffsen' utomlands gör, och kom snabbt fram till att datumen för beräknade vårfrost och höstfrost var mest tillförlitligt att gå på - därför är alla våra kurser, artiklar och såråd baserade på frostdatumen - för då blir alla råd användbara för alla, oavsett var du bor i Sverige!

Först ut på Blomma i Tids hemsida var därför en digital såkalender för ettåriga snittblommor. Du kan där skriva in datumet för din sista vårfrost och så beräknar den när det är dags att så - smart va! Det finns även en länk till karta på SMHI där du kan hitta ungefärliga datum på sin sista vårfrost om du inte redan vet vilket datum det brukar vara. Därefter har det tillkommit instagramkonto, youtubekonto, artiklar och en växtlista som inkluderar perenner, lökar och knölar.

 

Vi hoppas du ska hitta massor med bra information hos oss!

Anna Landström

Till vardags jobbar jag heltid som projektledare på ett stort företag som bygger gruvmaskiner. Min avdelning jobbar med data som skickas från maskinerna och sedan ska visualiseras och analyseras.

Jag driver därmed min odling och Blomma i Tid på deltid.

Min odling är i min villaträdgård på ca 1100 kvm och odlingen utgör ca 300 kvm blommor och 300 kvm grönsaker, fruktträd och buskar. 

Jag bor i Nora ca 30 min norr om Örebro och odlar därmed i zon 4, mina frostdatum är 15 maj och 5 oktober.

  • Instagram
20220811_184939 (1).jpg

Charlotta Persson

Jag driver mitt egna företag Boom & Berså AB på heltid. Inom företaget har jag tre verksamhetsområden som är en webbshop som säljer frö och lökar för snittblomsodning, min snittblomsodling på Hällåkra Vingård och kursverksamhet på Blomma i Tid. 

Min odling är ca 1000 kvm med snittblommor fördelat på annueller och perenner. Mitt mål är att utöka med en stor mängd perenner och lignoser för att starta en åretrunt-odling med främst bladverk under vintersäsongen.

 

Jag bor i Svedala som ligger ca 20 min ifrån Malmö och jag odlar därmed i härliga Skåne. Min sista vårfrost är runt 5 maj, och första höstfrosten är den 5 november.  

  • Instagram
20221001_152259-01.jpeg
bottom of page