top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla solrosor som snittblomma!

Uppdaterat: 31 mars


Solrosor är en av våra absoluta favoriter att odla som snittblomma. De finns i flera olika färger, har bra vasliv, är lättodlade, och går att så i omgångar för att ha blomning hela säsongen. De går att använda som fokusblomma i buketter eller säljas styckvis. What's not to like?


Denna artikel handlar främst om de enstammiga solrosorna eftersom de är vanligast till snitt, men de ger (vid klassik odling) en blomma per planta som ofta är väldigt stor. Det kan vara svårt att få in en jättesolros i buketter och även kännas snålt att odla något för bara en blomma per planta. Men med några knep kan man få ut fler stjälkar per planta och även bättre storlek på blommorna!

Vad är enstammiga och flerstammiga solrosor?

Solrosor kan vara enstammiga eller flerstammiga och har lite olika växtsätt och användningsområden. Kontrollera egenskaperna på de olika sorterna du planerar att odla så du får rätt typ.

Enstammiga solrosor är oftast framtagna för att vara snittblommor vilket gör att de har många av de egenskaper vi letar efter vid snittblomsodling. Vi väljer nästan alltid att odla de enstammiga, pollenfria sorterna till snitt som Pro Cut-serien. De kommer i gult, orange, creme/plum, rött och vitt. Ofta har de en mycket kort utvecklingstid och är därför väldigt tacksamma att odla eftersom de behöver sås i flera omgångar per säsong.

Flerstammiga solrosor grenar sig och ger ofta ett stort antal blommor per planta. Om de skördas kan fler blommor bryta fram under säsongen. Dock är de ofta fulla med pollen, så inte alla sorter av de flerstammiga solrosorna lämpar sig till snitt.


Växtsätt hos en busksolros med flera förgreningar längs hela huvudstammen. Förgreningen sker av sig självt och en planta kan ge stora mängder blommor utan att du behöver göra något.Växtsätt hos en enstammig solros, där huvudstammen blir rejäl och eventuella sidoskott inte blir mycket för världen, om de ens bryter fram (utan toppning då!)


Förodling

Solrosor växer snabbt och behöver både näring och ljus. Det är därför inte rekommenderat att starta dem för tidigt eftersom de snabbt växer ur ett pluggbrätte och odlingsstationen.


Starta solrosorna i ett pluggbrätte med planteringsjord ca två veckor innan den sista beräknade vårfrosten. Fröerna ska sättas med den spetsiga delen av fröet nedåt eftersom grodden kommer ut åt från den delen av fröet och det blir lättare för plantan att trycka upp fröskalet genom jorden om det inte ligger upp och ned. Täck fröerna med ca 1cm jord. Vattna igenom brättet och ställ sådden ljust och varmt. Fröerna brukar gro inom några dagar.


Om du vill kan du odla 2-3 fröer per plugg och plantera ut med lite större avstånd, eller så ett frö per plugg och plantera tätare.


Tre fröer per plugg, plantera ut varje plugg 30x30 eller 40x40.


Utplantering

Plantera ut dem kring den sista vårfrosten eller någon vecka efteråt. Solrosorna klarar en del kyla, så du behöver inte vara orolig eller spring ut och in med fiberduk, men de kommer inte växa till sig eller blomma innan det blir varmare.


Om du sått fröerna en och en kan du plantera dem 10x10 eller 15x15 plantavstånd, och har du sått fler frö i samma plugg kan de sättas 30x30 eller 40x40 cm.

Tillväxt

Efter utplantering växer ofta solrosorna fort. Ge dem näring kontinuerligt under säsongen och stötta dem med nät, speciellt om du odlar dem tätt!


Toppningen

Om du vill toppa solrosorna bör du göra det medan de är så små som möjligt. Toppar du för sent kommer inte sidostjälkarna hinna växa ut ordentligt, och då riskerar du att inte få några blommor alls.


Så snart plantan har 4 bladpar är det dags, klipp då av toppen med en vass blomstersax eller sekatör, lämna 2-3 bladbar kvar på plantan.


Du kan räkna med att få 2-4 användbara stjälkar per planta när du toppar en enstammig solros. De sorter med buskigt växtsätt kommer sätta många fler blommor, men det är inte säkert att du får ut användbara (långa och raka) stjälkar av dem. Det beror mycket på vilken sort som odlas.


OBS! Vid provodling i USA har det framkommit att sorten Pro Cut White Lite och Pro Cut Peach inte alltid svarar bra på toppning. Därmed vill vi inte rekommendera toppning av just de sorterna, men du kan alltid prova att toppa några stycken och utvärdera själv.

Skörd

Solrosor ska skördas när kronbladen precis börjat veckla ut sig för det längsta vaslivet. Enstammiga solrosor är generellt framtagna för att vara snittblommor och har ett långt vasliv, räkna med 7-10 dagar om de skördas i detta stadie.Bra skördestadie.

Bra snittsorter

Bland de bästa snittsorterna är Pro Cut-serien. De är pollenfria, enstammiga och kommer i många olika färger. Våra favoriter är Pro Cut Plum, Pro Cut Red, Pro Cut White Nite, Pro Cut White Lite och Pro Cut Peach.


Pro Cut White LitePro Cut RedPro Cut White NitePro Cut Plum


Vill du se mer?


Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Evelina Elg
Evelina Elg
Jun 24, 2023

Tack för bra artikel! Vill bara dela med mej att just 'Pro Cut Peach' svarar inte bra på toppning. Den skickar inte ut några sidoskott, iallafall inte hos mej i år. De andra sorterna har förgrenat sej fint efter toppningen.

Like
bottom of page