top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Stratifiering av fröer

Uppdaterat: 5 feb. 2023


Vissa fröer behöver stratifieras, eller köldbehandlas, för att gro. Man kan säga att fröet går i vila för att sedan vakna till liv och gro, precis som skulle ha skett naturligt om växten hade släppt sina fröer på hösten efter blomningen, för att sedan gro efter vintern under följande vår.


Fröerna vi köper i butik har ju inte utsatts för denna köldperiod och vissa sorter kommer därmed ha svårt att gro. De är inställda på att vakna först när det har varit 'vinter och blir vår'. Dessa sorter får vi hjälpa på traven med en konstgjord stratifiering, eller helt enkelt så på hösten och vänta på att de ska gro till våren.


Man kan stratifiera på olika sätt. Antingen på naturens egna sätt då man sår på hösten och låter vinterns kyla göra jobbet. Eller så kan man också välja att förvara frön i frysen eller ha några sådder i kylen i 2-4 veckor innan man sätter dem i varmare temperatur. Vad som gäller för respektive sort brukar stå på fröförpackningen. Ofta behöver fröer till perenna växter stratifieras i större utsträckning än de annuella.

Måste man stratifiera alla fröer?

Nej, man måste inte. Men om man inte stratifierar fröerna (där det tydligt anges att de bör stratifieras) så får man räkna med att det gror dåligt, eller kanske inte alls. Det finns också risk att man tappar en hel del tid, om sådderna inte gror måste man ju 'börja om' med stratifiering, och sedan räkna med att vänta på att det ska gro igen.


Så har man ändå fröerna hemma kan man lika gärna förbereda dem genom att stratifiera någon månad, sedan ta ut sådderna när det är dags för dem att gro.


Stratifiering i kylskåp

Ett enkelt sätt att stratifiera är i en plastback i kylskåpet. Ta en lagom stor plastback med lock, borra några lufthål och förbered sådden som vanligt i kruka eller tråg, men vattna inte för mycket! Fröerna vill inte ligga blöta i flera veckor, det brukar räcka med att duscha med sprayflaska på fröerna innan de ev täcks. Ställ ned sådden i plastbacken och sätt in allt i kylskåpet 2-4 veckor (det brukar stå på fröförpackningen hur länge fröerna bör stratifieras. Sätt en lapp med datumet du sådde, och en lapp när de är klara att ta ut, så slipper du fundera på det i efterhand! När det är dags för fröerna att vakna till liv tas de ut i rumstemperatur och så kan groningen påbörjas.
Förvara frön i kylskåp eller frys

Om du köpt hem fröer som behöver stratifieras kan det även vara bra att förvara dem i kylskåpet eller frysen tills de ska sås. Viktigt är dock att de inte blir för fuktiga. Förvara dem gärna i en zip lock-påse med några anti-fukt-påsar eller lite ris, som drar åt sig eventuell fukt. Detta är lämpligt för alla härdiga och halvhärdiga annueller och perenner. De frostkänsliga arterna bör inte förvaras på detta sätt.

Förvaring av fröer i kylskåp eller frys, tät plastpåse samt anti-fuktpåsar.


Stratifiering på naturens sätt I odlingskärl utomhus kan man så frön inför eller under vintern. Förvara sådderna på ett skuggigt och skyddat läge där de sedan börjar gro naturligt på våren. Vanligtvis brukar detta kallas vintersådd och ger fröerna en naturlig stratifiering. Speciellt perenner och arter med lång grotid är detta extra lämpligt för då de inte behöver ta plats i kylskåp under en lång period.


Det går också bra att så fröerna på vanligt sätt och sedan ställa ut tråg och pluggbrätten under vintern, för att sedan ta in dem när de vanligtvis bör förodlas. Då har de fått köldbehandlingen naturligt ute, men tas sedan in för att gro kontrollerat och förodlas 'som vanligt'. Du får då det bästa av två världar.Tips! I såkalendern kan du se vilka växter som bör stratifieras.

Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page