top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla sommarflox som snittblomma!

Uppdaterat: 31 marsSommarflox är en av våra favoriter att odla som snittblomma. Den är härdig, blommar hela säsongen och doftar fantastiskt!


Favoritsorter är Cherry Caramel, Creme Brulée och Sugar Stars.


Snabbfakta om sommarflox som snittblomma

Vasliv: 7-10 dagar

Höjd: 50-60 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 55 - 60 dagar

Utvecklingstid: 4 - 6 veckor

Plantavstånd: 15 - 20 cm

Odlingsmetod: Förodlas

Groende: Bör täckas med 0,5 cm jord.

Klimat: Cool season / härdig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Det är också viktigt att fröerna är färska, eftersom de snabbt tappar grobarhet med åldern. Förvara fröerna i frysen för att förhindra att de tappar grobarhet om du vill spara dem från år till år.


Förodling sker 4-6 veckor innan utplantering, i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna ska täckas med ett tunt lager jord eller vermiculite men är inte extremt "mörkergroende" som ibland anges.


De vill gärna gro något svalare, ca 10-15 grader och skulle det vara svårt att få groning kan man prova att stratifiera dem och se om de gror efter det.


Ibland kan sommarflox upplevas krånglig och att olika sorter har olika bra grobarhet från år till år trots att de sås på samma sätt. Ofta beror det på fröernas ålder eller att de inte förvarats optimalt och därmed tappat grobarhet.


Fröerna bör gro inom 5-10 dagar från sådd. Om du har svårt att få dem att gro, prova att lägga dem in groddlåda - sök på groddlåda här på Blomma i Tid!


Tillväxt

När fröerna grott kan de med fördel fortsätta gro i 10-15 grader för att inte växa för fort. Plantorna bör ha växtbelysning under förodlingsperioden.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 4 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut de små plantorna när det har fått 4-6 veckors tillväxt inomhus med ett plantavstånd på ca 15x15 cm. Se till att ha stödnät i bädden, sommarfloxen har en tendens att få krokiga och krypande stjälkar om de inte stöttas ordentligt. Dra på dubbla stödnät när du ändå håller på!


Skörd

Sommarfloxen blommar i kluster av blommor, och skördas när ca 50% av blommorna är utslagna.


Det var allt om att odla sommarflox!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


jenslottis
Apr 10

Toppar man sommarflox och isf när?

Like
bottom of page