top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla prydnadsgräs till snitt!

Uppdaterat: 28 mars


odla prydnadsgräs från frö

Förodling

De flesta gräsen är relativt tåliga, och kan sås 4-6 veckor innan den sista frosten. Eftersom gräsen i denna är olika arter har de lite olika utvecklingstid och egenskaper, men 4-6 veckor funkar bra som allround-mått för prydnadsgräs.


Det enda undantaget är Jungfruhirs/buketthirs som har lång STS och utvecklingstid, så dessa 6-8 veckor innan den sista frosten för något tidigare skörd.


Vi krånglar inte till det med prydnandsgräsen, utan sår den i 'tuvor' i pluggbrätten eller i större soilblocks. Ca 5-10 frön i varje plugg/block är lagom. De behöver inte tas isär vid utplantering, utan varje plugg sätts ut som en tuva.


Det går också bra att odla prydnadsgräset i större krukor om det är ont om plats.


Tillväxt och utplantering

Prydnadsgräs brukar vara väldigt självgående och behöver ingen speciell tillsyn under tillväxten ute. De behöver sällan stödnät, men har du det redan i bädden skadar det inte.

Plantera ut efter avhärdning i samband med den sista frosten. Sätt pluggarna i ca 20x20cm rutnät, eller tryck ned där du har glipor i en perennrabatt om du har svårt att få plats med gräset i snittbäddarna.


prydnadsgräs i pluggbrätte

Skörda prydnadsgräsen till snitt

Skörda prydnadsgräsen smart! Om du klipper dem vid marken tar du bort de små noderna som gör att gräset kan förgrena sig och sätta sidoskott! Speciellt när gräsen buskat till sig lite är det lätt att se dessa tillväxtpunkter - klipper du ovanför dem kommer du ha gräs hela sommaren!


Bra sorter till snitt

Kolvhirs -Setaria italica

Flera olika sorter finns. Den vanliga gröna brukar kallas bara kolvhirs eller prydnadshirs, men det finns också sorter som 'Hylander' och 'Red jewel' som har lite annan färg och utseende.


Kolvhirs prydnadshirs

'Hylander'

Kolvhirs prydnadshirs hylander

Jungfruhirs/buketthirs - Panicum virgatum


jungruhirs buketthirs frosted explosion fontaine

Harsvans - Lagurus ovatus

För långa stjälkar - se till att köpa just harsvans, och inte 'bunny tails' som har kortare stjälkar!


prydnadsgräs harsvans

Italienskt darrgräs - Briza maxima


prydnadsgräs italienskt darrgräs

Det var allt om prydnadsgräs!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor! Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid! /Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page