top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla lejongap som snittblomma!

Uppdaterat: 28 marsLejongap är en av en av de bästa snittblommorna du kan odla, enligt oss. Det är en favorit hos många odlare och fyller ett viktigt element i buketten: spiran!


Det finns flera former av lejongap; enkla, öppna och dubbla. Eftersom den är vanlig till snitt finns även flera fröserier med bra stjälklängd och hållbarhet.


Snabbfakta om lejongap som snittblomma

Vasliv: 7-10 dagar

Höjd: 90-100 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 110 - 120 dagar

Utvecklingstid: 6 - 8 veckor

Plantavstånd: 15 - 20 cm

Odlingsmetod: Förodlas

Groende: Ljusgroende

Klimat: Cool season / härdig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Olika sorters lejongap blommar vid olika tillfällen. T.ex. Chantillilly, Costa och Legend-serierna är tidigblommande. Madame Butterfly och Potomac blommar över hela säsongen, men som bäst när det är lite svalare, alltså tidigt på säsongen och sedan senare på hösten.


Kontrollera att du köper fröer för snittsorter innan du handlar, det finns även lejongap som är ca 20-30cm höga för krukor och rabatter. Du vill ha de sorterna som är minst 60-70 cm höga!


Förodling

Lejongap bör förodlas ca 8 veckor innan utplantering, som sker tidigast 4-6 veckor innan den sista frosten. Som tidigast kan du alltså så lejongap 14 veckor innan den sista frosten.


Lejongapen är ljusgroende och bör inte täckas med jord. Så fröerna ett och ett i soilblocks eller pluggbrätte fyllt med planteringsjord. Lejongapen behöver inte värmematta för att gro, men ljus och jämn fuktighet är viktigt. Ha gärna en genomskinlig plastkåpa över sådden tills fröerna grott.Tillväxt

Låt lejongapen växa till sig i 10-15 grader och med ordentligt ljus i 6-8 veckor innan det är dags att plantera ut. Odlar du dem varmare kommer de växa fortare och kräver också mer ljus för att inte stretcha och bli för rangliga. Plantorna bör ha växtbelysning under förodlingsperioden.


Börja näringsvattna när plantorna är 4 veckor gamla, och därefter en gång i veckan.Utplantering

När plantorna vuxit till sig i 6-8 veckor är det tags att plantera ut i välgödslade bäddar med ett plantavstånd på 15x15 cm. Plantorna bör stöttas med stödnät.Skörd

Skörda när 2-3 av de lägsta blommorna på axet slagit ut. Om de skördas för tidigt kommer inte hela axet orka slå ut.


Det var allt om att odla lejongap som snittblomma!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i TidSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page