top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla lövkoja som snittblomma!

Uppdaterat: 28 mars


Lövkoja

Lövkoja är en fantastisk snittblomma, men den kan vara lite knepig att odla av flera anledningar. Det är en favorit hos många odlare och fyller ett viktigt element i buketten: spiran!


Lövkojor kan ge enkla och dubbla blommor, och finns i många olika färger. De doftar otroligt och ger generellt blomning tidigt på säsongen. De är äkta cool season flowers och bör ha största delen av tillväxt tidigt på säsongen.


Kontrollera att du köper fröer för snittsorter innan du handlar, det finns varianter som inte är tillräckligt höga för att använda till snitt.


Snabbfakta om lövkoja som snittblomma

Vasliv: 7-10 dagar

Höjd: 90-100 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 90 - 100 dagar

Utvecklingstid: 6 - 8 veckor

Plantavstånd: 15 cm

Odlingsmetod: Förodlas

Groende: Ljusgroende

Klimat: Cool season / Härdig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna ca 4-6 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna är ljusgroende och ska inte täckas med jord.


Lövkoja behöver inte värmematta för att gro, men ljus och jämn fuktighet är viktigt. Ha gärna en genomskinlig plastkåpa över sådden tills fröerna grott.Sådd av lövkoja, fröer i soilblocks


Lövkoja, plantor i pluggbrätte


Lövkoja som är klar för utplantering.


Tillväxt

Låt plantorna växa till sig i 10-15 grader och med ordentligt ljus i 4-6 veckor innan det är dags att plantera ut. Odlar du dem varmare kommer de växa fortare och kräver också mer ljus för att inte stretcha och bli för rangliga.


Näringsvattna svag dos när plantorna är 4 veckor gamla, och därefter en gång i veckan.


Lövkoja i pluggbrätte under växtbelysning.Lövkoja som fått kort blomsterax och stjälkar till följd av varm tillväxt.

Lövkoja som fått korta blomax och stjälkar till följd av varm tillväxt.


Selektera lövkoja för dubbla blommor

De flesta sorterna lövkoja ger ca 50% enkla och 50% dubbla blommor. Det är omöjligt för leverantörerna att sålla bort de enkla i fröstadiet, eftersom det är först när plantorna fått hjärtblad som man kan se skillnaden på vilka som kommer bli enkla och dubbla.


Så vill du ha enbart de dubbla, vackra blommorna som vanligtvis syns på produktbilderna bör du så dubbelt så många plantor som du behöver, och sålla.


Den enklaste metoden är att titta på hjärtbladen så fort de utvecklats. Om de är ihopväxta, missbildade osv kommer de med stor sannolikhet ge enkla blommor. Om de är runda eller ovala till formen och symmetriska kommer de ge dubbla blommor. De dubbla brukar också gro fortare och växa till sig bättre än de enkla.


Selektering av lövkoja.

Exempel på hjärtblad som är sammanväxta och bör selekteras bort.


Utplantering

När plantorna vuxit till sig i 4-6 veckor är det tags att plantera ut, vilket kan göras tidigast 4-6 veckor innan den sista vårfrosten.


Plantera ut i välgödslade bäddar med ett plantavstånd på 15x15 cm. Plantorna bör stöttas med stödnät på ca 30 och 60 cm höjd.


Lövkoja tillhör kålsläktet och kan ha problem med jordloppor, rapsbaggar och kållarver. Skydda dem därför med insektsnät. Undvik fiberduk eller andra täta material som håller värmen kvar runt plantorna. De bör växa svalt för att undvika korta blomsterax och stjälkar.Lövkoja utplanterade plantor


Skörd

Skörda när 2-3 av de lägsta blommorna på axet slagit ut. Om de skördas för tidigt kommer inte hela axet orka slå ut. Byt vatten i vasen ofta för att det inte ska börja lukta kål...


Det var allt om att odla lövkoja som snittblomma!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i TidSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page