top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla kinesisk förgätmigej som snittblomma!

Uppdaterat: 3 apr.


Kinesisk förgätmigej, Cynoglossum amabile, är en tidigblommande och söt snittblomma. De finns två färger, rosa och blå. Vi odlar främst den rosa varianten, 'Mystery Rose'.


Kineskisk förgätmigejen är också fin att använda som frökapsel i buketterna.Snabbfakta om kinesisk förgätmigej som snittblomma

Vasliv: 5-7 dagar (blommor) och 7- 10 dagar (frökapsel)

Höjd: 40-50 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 75 - 90 dagar

Utvecklingstid: 4 - 6 veckor

Plantavstånd: 15 cm

Odlingsmetod: Förodlas eller direktsås

Groende: Bär täckas med 0,5 cm jord

Klimat: Cool season / härdig annuell

Svårighetsgrad: Lätt

Torkbar: Ja (frökapslarna)Sådd & Förodling

Kinesisk förgätmigej kan förodlas eller direktsås. Vilket du väljer är upp till dig! Plantorna växer och blommar snabbt, så är det fullt i odlingsstationen kan detta vara en av arterna att prioritera för direktsådd.


Förodling: Så fröerna ca 4 - 6 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna gror optimalt i 18 - 20 grader och grotiden är 7 - 10 dagar. Plantorna bör växa under växtbelysning under förodlingsperioden.


Direktsådd: Så i förberedda bäddar (rensade, grundgödslade och med bra dränering) i samband med din sista vårfrost. Skydda sådden med fiberduk mot fåglar som gärna äter fröerna och katter som vill krafsa och använda bäddarna som toalett. Vattna mycket noggrant - speciellt om det blir en solig vår, och snigelbekämpa redan vid sådd.


Tillväxt

Gödselvattna förodlade plantor med svag näringslösning efter ca 4 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut förodlade plantor med ett plantavstånd på 15 x 15 cm. Oftast behövs inte stödnät, om du inte odlar på en väldigt blåsig plats.


Skörd

Skörda när knoppen börjar slå ut för blommorna, eller när frökapseln formats om du är ute efter kapslarna.


Det var allt om kinesisk förgätmigej!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i TidSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page