top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla celosia som snittblomma

Uppdaterat: 29 marsCelosia som snittblomma

Celosia odlas vanligtvis av tre arter till snitt, de har liknande egenskaper men lite olika utseende. I denna artikel skriver vi om Celosia argentea spicata (axamarant), Celosia argentea cristata (tuppkam), och Celosia argentea plumpsa (plymört).


Celosian en en superläcker och lite ovanlig växt som ger hållbara snittblommor med ett vasliv på 10-14 dagar. Favoritsorter är Celway Terracotta och Red, Flamingo Feather, Bombay Pink och Bar Bossa Champagne.


Celosian är en warm season flower som är frostkänslig och kan även vara lite knepig att odla. Den vill ha varmt och soligt, är känslig för kyla och frost och sådden behöver tajmas väl för att en ge bra skörd. Vissa arter ger bara en blomma per stjälk och behöver sås i successions för kontinuerlig skörd. Men har du kunskapen och förutsättningarna är den en toppenväxt i buketter!


Snabbfakta om celosia

Vasliv: 10 - 14 dagar

Höjd: 90 cm

Växtläge: full sol

Sådd till skörd: 90 - 120 dagar

Plantavstånd: 20 - 30 cm

Groende: Ljusgroende

Klimat: Warm season / frostkänslig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna ca 6-8 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna är ljusgroende och ska inte täckas med jord.


Fröerna vill gärna gro i 20-24 grader och det brukar ta 3-5 dagar för fröerna att gro.


Plantorna är känsliga för att få rötterna störda, och fåt inte bli root bound. Tajma därför sådden väl så att de inte behöver skolas om i onödan, eller blir stående för länge i sina pluggar/block. Om de får rötterna stressade riskerar de att blomma för tidigt på korta stjälkar.


Tillväxt

När fröna har grott bör de stå kvar i rumstemperatur, ca 18-20 grader. Celosian är värmekrävande och vill inte ha tillväxten eller groendet för svalt.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 4 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut i soligt och varmt läge två veckor efter den sista vårfrosten, med ett plantavstånd på 20x20 cm. Se till att ha stödnät i bädden, de brukar nå en höjd av 90-110 cm om de trivs bra!


Celosian vill inte stå för blött eller blåsigt, ge dem så varmt och skyddat läge du kan. I bästa fall i tunnelväxthus, annars bygg low tunnels för att ge dem bra klimat under våren när vi fortfarande kan ha stora temeperaturskillnader här uppe i norden.


Toppning

Enstammiga arter av celosia ska inte toppas. I detta fall gäller det celosia cristata (tuppkam) som inte ska toppas eftersom de ger en blomma per planta. Celosia spicata (axamarant) och celosia plumosa (plymört) bör toppas för att ge bättre skörd och fler användbara stjälkar.


Toppa över tredje bladparet.


Skörd

Skörda när du vill - när du tycker axet är den storlek du vill ha. Håll dock koll så axet inte är övermoget och att fröerna är fullt utvecklade och börjar ramla av!


Det var allt om celosia!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!
Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page