top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla blomstertobak som snittblomma!

Uppdaterat: 28 marsBlomstertobak, Nicotiana x hybrida, kommer i en uppsjö av färger, sorter och även olika höjder. Välj de högre sorterna till snittblomsodling.


Vissa sorter kan kännas mer eller mindre klibbiga på stjälkarna. Våra favoritsorter är Bronze Queen, Babybella, Tinkerbell, Peach Screamer och Big Mouth.


Snabbfakta om blomstertobak som snittblomma

Vasliv: ca 7 dagar

Höjd: 90-100 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 90 - 110 dagar

Utvecklingstid: 6 - 8 veckor

Plantavstånd: 20 - 30 cm

Odlingsmetod: Förodlas

Groende: Ljusgroende

Klimat: Halvhärdig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Fröerna är väldigt små, så därför kan de ibland säljas som pellets, alltså att varje frö ligger i ett tunt täcke av lera. Så fröerna i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell.


Blomstertobak är ljusgroende och bör därför inte täckas med jord. De vill gärna gro runt 20-25 grader och grotiden är ca 5-15 dagar.


Tillväxt

När fröna har grott kan de med fördel placeras så de kan växa i en lägre temperatur, ungefär 10-15 grader. Plantorna bör växa under växtbelysning under förodlingsperioden.

Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 4 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut din blomstertobak i samband med sista frosten eller efter. Den klarar av viss kyla men inte flera minusgrader, ha en fiberduk redo om det skulle droppa ner till flera minusgrader efter utplantering.


Skörd

Blomstertobak bör skördas när hälften av blommorna på stjälken har börjat slå ut. Klipp stjälken långt ner vid plantans bas så att den fortsätter att pumpa ut fler stjälkar under hela säsongen.


Blomstertobaken börjar blomma när det fortfarande är svala nätter, och producerar hela säsongen om de skördas kontinuerligt och man inte låter vissnade blommor sitta kvar.

Det var allt om blomstertobak!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i TidSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page