top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla blomstermorot som snittblomma

Uppdaterat: 28 marsBlomstermorot, Daucus Carota, är väldigt populär som snittblomma. Det är samma art som vanlig grönsaksmorot, men vissa av sorterna har avlats för att få mörka, lila blommor. Dara, Purple Kisses och Chocolate Lace är namn på en av de vanligaste sorterna som brukar användas till snitt. Det finns även blomstermorot som är helt vit i färgen.


Snabbfakta om blomstermorot som snittblomma

Vasliv: 7-10 dagar

Höjd: 90-100 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 110 - 120 dagar

Utvecklingstid: 6 - 8 veckor

Plantavstånd: 15 - 20 cm

Odlingsmetod: Förodlas

Groende: Ljusgroende

Klimat: Cool season / härdig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell, 6-8 veckor innan utplantering. Blomstermorot behöver inte täckas med jord, men vattna igenom efter sådd så fröet får bra jordkontakt.


Ställ dem att gro i ett svalt utrymme, värmematta behövs inte. Blomstermoroten gror vanligtvis på ca 5-15 dagar, och den optimala grotemperaturen är 16-18 grader.


Tillväxt

När fröerna har grott kan de med fördel placeras så de kan växa i en lägre temperatur, ungefär 10-15 grader. Plantorna bör odlas under växtbelysning under förodlingsperioden.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 4 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut de små plantorna när det har fått 6-8 veckors tillväxt inomhus med ett plantavstånd på 15-20 cm.


Skörd

Blomstermoroten bör skördas när blomman är fullt utslagen och stjälken är fast. Gör ett wiggle-test genom att 'svaja' stjälken fram och tillbaka - om den är mjuk och böjs av rörelsen är den inte redo att skördas, men om den är fast och blomman följer med i rörelsen är den redo.


Blomstermoroten börjar blomma när det fortfarande är svala nätter, och producerar hela säsongen om de skördas kontinuerligt och man inte låter vissnade blommor sitta kvar. Ibland kan man dock känna att man skördat slut på alla bra stjälkar, vet man med sig att man skördar mycket av den kan det vara idé att så den i två omgångar på våren med ca 4 veckors mellanrum.
Det var allt om att odla blomstermorot!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i TidSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page