top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla basilika som snittblomma!

Uppdaterat: 29 marsBasilika, Ocimum x africanum , går utmärkt att odla till snitt, och är ett lättodlat och doftande bladverk. Basilikan är frostkänslig och bör sås och utplanteras senare på säsongen, men å andra sidan ger den mängder med stjälkar, och kunderna som köper våra buketter älskar den! Basilikan har ett bra vasliv på 7-10 dagar och rotar sig ofta i vasen! Favoritsorter är Mrs Burns Lemon och Dark Opal.


Snabbfakta om basilika

Vasliv: 7-10 dagar

Höjd: 50 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 60 - 70 dagar

Utvecklingstid: 4-6 veckor

Plantavstånd: 15 - 20 cm

Groende: Ljusgroende

Klimat: Warm season flower / frostkänslig annuell

Svårighetsgrad: Medel


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna ca 4-6 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna är ljusgroende och ska inte täckas med jord.


Fröerna vill gärna gro i 20-24 grader och det brukar ta 3-5 dagar för fröerna att gro.


Tillväxt

När fröna har grott kan plantorna med fördel placeras så de kan växa i en lägre temperatur, ungefär 15 grader. De bör även ha tillgång till extra belysning om de odlas innan slutet av mars.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 3 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut på varm och solig plats i samband med sista frosten, men gärna ett par veckor efter att den sista frosten varit för att vara på den säkra sidan, med ett plantavstånd på 20x20 cm. Stödnät brukar inte vara nödvändigt om du inte odlar på en blåsig plats.


Kan du odla basilikan i växthus kommer den vara väldigt lycklig, men det går på friland om det är skyddat läge. Bygg gärna low tunnels för att ge plantorna extra bra klimat under tillväxten.


Skörd

Skörda när du vill - när du tycker bladen och stjälken har tillräcklig höjd, och/eller blomaxet är den storlek du vill ha. De kan även skördas efter att blommorna fallit av, fröställningarna är väldigt dekorativa! Var noga med att inte förvara basilikan för kallt. Bladen kan lätt få köldskador och bli bruna och fula.


Det var allt om basilika!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i TidSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page