top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla amarant som snittblomma!

Uppdaterat: 28 marsAmaranter kommer i flera arter som har samma egenskaper men lite olika utseende. I denna artikel skriver vi om Amaranthus curentus (blodamarant) och Amaranthus caudatus (rävsvans).


Amaranterna är snabbväxande och hållbara snittblommor. De blommar ofta lite senare på säsongen, så det finns ingen anledning att stressa med dessa sådder. De har ett bra vasliv och kan torkas. Favoritsorter är Coral Fountains (på bilden ovan), Velvet curtains, och Green tail/Green viridis (se bilder nedan).


Snabbfakta om amaranter

Vasliv: 10 - 14 dagar

Höjd: 100-120 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 75 - 90 dagar

Utvecklingstid: 4-6 veckor

Plantavstånd: 30 cm

Odlingsmetod: Förodlas eller direktsås

Groende: Ljusgroende

Klimat: Halvhärdig annuell, men odlas med fördel som warm season flower

Svårighetsgrad: Lätt


Förodling

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna ca 4-6 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna är ljusgroende och ska inte täckas med jord.


Fröerna vill gärna gro i 20-24 grader och det brukar ta 3-5 dagar för fröerna att gro.


Tillväxt

När fröna har grott kan plantorna med fördel placeras så de kan växa i en lägre temperatur, ungefär 15 grader. De bör även ha tillgång till extra belysning om de odlas innan slutet av mars.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 3 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering.


Utplantering

Plantera ut i samband med sista frosten, gärna ett par veckor efter att den sista frosten varit, med ett plantavstånd på 30x30 cm. Se till att ha stödnät i bädden, de brukar nå en höjd av 90-110 cm om de trivs bra!


Skörd

Skörda när du vill - när dy tycker axet/hänget är den storlek du vill ha. Håll dock koll så att fröerna inte är fullt utvecklade och börjar ramla av.


Det var allt om amaranter!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i Tid


Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page