top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Förodla snittblommor i soilblocks

Uppdaterat: 11 feb. 2023

När odlingssäsongen drar igång på riktigt brukar de flesta börja undra hur de ska få plats med alla plantor i förodlingen. Har du platsbrist inomhus och inte provat soilblocks än tycker vi att det definitivt är dags nu!


Vad är soilblocks?

Soilblocks är sammanpressade jordkuber som du sår direkt ned i. Du använder ett verktyg - en soilblocker - för att trycka ut kuberna (se bilden nedan).


Det fina är alltså att du köper verktyget, och kan göra hur många kuber som helst med det! Det enda du behöver för att använda soilblockern är jord, och en bricka att ställa kuberna på.


Soilblockers finns i flera storlekar, men vi använder enbart den minsta, Micro20 till våra förodlingar. Anledningen är att det är relativt tidskrävande att göra själva kuberna med soilblockern, och bara de minsta där man får ut 20 kuber per uttryckning är värt att lägga tiden på enligt oss. De soilblockers som ger större kuber ger 4-5 st per uttryckning, och det går åt mycket större mängder jord per block. För oss som odlar mycket skulle vi inte göra annat än att stå och göra soilblocks om vi använde de större modellerna. I de fall vi är i behov av större yta att så fröet i använder vi pluggbrätten (vanligen QuickPot96).


Att odla i soilblocks skiljer lite från vanlig förodling då kuberna är små, och står helt utan individuella behållare. Men det är otroligt platseffektivt och många som provar blir fast! Eftersom det inte finns plastkanter snurrar sig inte rötterna, och de får också rejält med syre vilket brukar vara väldigt fördelaktigt. Det brukar också anges vara ett sätt att slippa plast i odlingen, men å andra sidan behöver du en slät bricka att ställa blocken på, och den brukar vara just av plast... Sen är det absolut en förbättring jämfört med att använda engångsplastkrukor eller tunna pluggbrätten som går sönder efter en säsong!


(Men om du köper rejäla pluggbrätten gjorda av återvunnen plast och med en hållbarhet på 10+ år, så ser vi inte att det skulle vara SÅ stor skillnad på inköpen av brickor och brätten...)



Vilka snittblommor passar att förodla i soilblocks?

Nästan alla fröer går bra att starta i soilblocks. De få saker vi inte använder soilblocks till är de där fröerna är för stora för att gå ned i jordkuben utan att den går sönder, t.ex. solrosor, stor vaxblomma och zinniafröer. Dessa sår vi istället i pluggbrätten.


Det vikiga är att om du trycker ut många block på en och samma bricka, och sedan sår olika sorter så behöver du tänka på utvecklingstiden och hur snabbväxande de arterna är. Så bara de som har liknande egenskaper på samma bricka, annars kommer vissa växa iväg och bli stora medan andra fortsätter vara pyttesmå. Det blir då lite krångligare eftersom de stora plantorna behöver planteras ut, och de små stå kvar inne en period till. Med en halvtom bricka är det inte så platseffektivt längre. Det är bättre att använda många små brickor och så art/sortvis på dessa än att blanda, om man har den möjligheten.


Exempel på fröer vi soilblockar: sommarrudbeckia, lejongap, lövkoja, celosia, amaranter, blomstertobak, blomstermorot, eterneller, ammi visnaga mfl.


Finns det nackdelar?

Det är knappt några nackdelar med soilblocks, förutom att du behöver vara mer noggrann med dina vatten- och gödslingsrutiner, samt att du sår med ordentlig timing så du kan plantera ut så snart plantorna är stora nog.


Så om du har för vana att titta till plantorna oregelbundet, 'när du får feeling', eller vet att su sår när du har lust och skolar då och då - så är nog soilblocks inte för dig. De kräver att du har koll på när olika blommor ska sås, planteras ut och att du sköter sådderna regelbundet.


Jordmix

Du kan använda nästan vilken jord som helst till soilblocks. Om du använder den minsta storleken, Micro20 så är det viktigt att jorden har fin struktur. Om det är pinnar, stenar eller andra större växtdelar i jorden kommer de inte komma in i blocken tillräckligt bra.


Vi använder i nuläget Hasselfors P-jord som vi sållar genom ett jordsåll för att få bort de största bitarna. P-jorden är specialgödslad med ett långtidsverkande gödsel som gynnar småplantor och har en fin struktur i sig, men vi sållar ändå för säkerhets skull. Ibland kan strukturen vara olika mellan olika påsar eller år.


När du har fint sållad jord blandar du upp den med vatten. Ca 1 del vatten till 3 delar jord, det kommer bli en ordentlig geggamoja! Addera mer jord eller vatten beroende på hur blandningen känns. Du ska kunna krama en boll av jorden som sedan håller ihop, och om du kramar jorden i handen ska vatten rinna ut.


Om blandningen blir för torr är risken att kuberna faller isär när du vattnar dem på brickan. Tricket är att använda ganska blöt jord och sedan packa den väldigt hårt i kuberna för att blocken ska bli kompakta och hålla.


Hur gör man?

Fyll soilblockern med jordmixen genom att trycka den ned i jorden mot ett plant underlag. Alla celler ska fyllas med jord. Upprepa detta några gånger och var särskilt noggrann att se efter så kuberna i hörnen fylls ordentligt. Ofta bildas en 'kulle' på mitten som du kan skrapa av så blocken blir lika höga. Vi brukar sedan provpressa blocken en gång mot underlaget (utan att lyfta soilblockern) så jorden trycks ihop ännu mer. Fyll på ytterligare en gång om kuberna trycks ihop och mer jord får plats.


Sedan är det dags för den riktiga uttryckningen, placera soilblockern på brickan och tryck ned handtaget samtidigt som du sakta lyfter soilblockern. Då trycks kuberna ut och blir stående på brickan. Ibland kan de sitta fast lite så man får trycka ett par gånger så de lossnar. Men oftast går det bra, ta det lugnt och försiktigt så går det oftast bra.


SÃ¥dd i kuberna

Så ett frö i varje kub. Eftersom det är så platseffektivt behöver du inte vara 'orolig' om ett frö inte skulle gro. Du kan då antingen peta ned ett nytt frö, eller bara kasta ned kuben i jordhinken igen och återanvända den.


Enklast är att så fröerna genom att plocka upp dem med en fuktad tandpetare eller en pincett för lite större fröer. Placera sedan ut dem i den lilla gropen i varje kub.


Om det är fröer som vill gro mörkt kan du trycka ned dem en liten bit i varje kub och sedan strö över ett tunt lager vermiculite.



Ta hand om soilblockade plantor under förodlingen

Nackdelen är som sagt att man behöver vara mer noggrann med att ta hand om plantorna. Kuberna torkar snabbt ut på grund av sin lilla storlek så du behöver sätta en rutin för att vattna dem varannan-var tredje dag, beroende på hur varmt du odlar dem.


När du vattnar är det viktigt att du häller vattnet på kanten av brickan, och inte direkt på kuberna. Får de en vattenstråle på sig kommer de lösas upp.


Du behöver också se till att tillföra näring regelbundet under förodningsfasen. Även detta på grund av att jordmängden är liten och näringen tar slut fort i varje kub. Vi brukar gödsla våra soilblocks med algbaserad näringslösning eller fish emulsion. Det går även bra med nässelvatten om man har det sparat, lakvatten från bokashi eller guldvatten. Tänk bara på att späda ut näringen extra mycket och istället gödsla regelbundet, ca 1 gång i veckan.


Utplantering direkt från soilblock

När du tajmat sådden väl kan du plantera ut direkt från soilblocksen. Detta är den absolut största fördelen då du faktiskt kan utnyttja platseffektiviteten maximalt. Att driva upp 40 lejongap på 10x25 cm yta i förodlingsstationen är rätt coolt!


Det kan kännas som att plantorna är för små att sättas ut, men de kommer klara det fint, och vara redo att fortsätta växa till sig där de ska vara - på växtplatsen!


Glöm inte att vi aldrig förodlar för att få en stor planta att sätta ut, det har inget egensyfte att ha stora plantor - vi förodlar för att ha ett fint rotsystem så att plantorna kan växa rejält och fint ute!

Lejongap redo för utplantering.

Ta upp hela "kakan" med plantor, och bryt loss en kub i taget. Ofta har rötterna växt in lite i andra kuber, men det gör inget. Vattna igenom kuberna innan du planterar ut så släpper de lättare.

Lejongapen utplanterade i slutet av mars.



Uppskolning i pluggbrätte

I vissa fall kan det vara lämpligt att skola upp soilblockade plantor i pluggbrätten.


Kanske kom det en sen vårstorm med snö så du inte kunde plantera ut som planerat, eller så odlar du plantor väldigt tidigt för tidig utplantering i växthus och det fortfarande är för kallt ute för att plantera ut.


Då är det bara att fylla ett pluggbrätte med jord, och ploppa ned en kub i varje cell!


Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page