top of page
Skribentens bildAnna Landström

Bygga odlingsbäddar från scratch

Uppdaterat: 5 feb. 2023

Att bygga nya odlingsbäddar kan kännas både roligt och utmanande! Ska du bygga en stor bädd är det så klart ett rejält jobb, och ska du anlägga en helt ny odling är det nödvändigt att planera det hela. Ska du bygga en mindre bädd kan det räcka med en halv förmiddag om du har allt material hemma.


Der största problemet med att anlägga större ytor brukar vara åtgången av material om man inte har fri tillgång till en gödselstack eller andra restprodukter från lantbruk t.ex. ensilage, halm etc. Eller om man väljer att köpa jord så är det bra att alltid köpa 30-50% mer jord än du tror kommer gå åt.


Innan vi börjar... Så innan vi ens börjar är det ett par punkter som är bra att ha i åtanke innan du börjar bygga själva bädden!

  • Soltimmar? Hur mycket sol har du på platsen? Många av de blommor vi odlar som snittblommor vill ha minst 6 timmar solljus om dagen.

  • Vatten/fukt (framförallt på höst och vinter)? Detta är mest relevant om du planerar att plantera lökar, knölar eller perenner i bädden. Dessa kommer troligen inte trivas om de blir ståendes för blött över de kalla månaderna. Ska du bara ha annueller i odlingen kommer troligen den värsta vinterfukten ha torkat upp lagom till utplanteringen, så då är det ett mindre problem.

  • Vindutsatt? Om det är mycket blåsig plats kan du behöva mer stöttning, eller välja lägre växter.

  • Bevattning? Har du närhet till trycksatt bevattning, eller en regntunna?

För alla ovanstående punkter gäller att anpassa växtvalet för den nya bädden så att de har goda chanser att trivas. Det är t.ex. dumt att plantera lökar där det blir stående vatten, eller växter som vill ha skugga i full sol. Eller höga solrosor utan stöd på en blåsig åker i Skåne... Om det blir stående vatten på platsen är det bra att bygga bädden med kanter så den kommer upp högre, eller välja växter som inte står på platsen över vintern. Nedan är ett exempel på ett blomsterkvarter byggt på en säsong, med lådor på grund av stående vatten på vintern/våren. Notera även att jorden sjunkit rejält i vissa lådor från maj när lådorna fylldes, till slutet av oktober när bilden togs.


Att bygga en bädd Detta är en variant på att bygga en upphöjd bädd på samma sätt som är vanligt i no dig-sammanhang. Det handlar om att bygga upp bädden på befintlig jord utan att gräva. Fördelarna är att det går snabbt, man har ofta en del av materialet hemma, man slipper gräva och det blir en bra bädd av massor med organiskt material som kan planteras i direkt.

Du behöver

  • Organiskt material från trädgården som kvistar, löv, gräsklipp eller "ofarligt" ogräsrens (inte kvickrot, kirskål, brännässlor eller liknande med rötter kvar).

  • Dålig ensilage, halm, (ej nyare hö som kan innehålla mycket ogräsfrö), eller liknande.

  • Häst/får/kogödsel (anpassa mängden beroende på vad du ska odla, hur brunnen gödseln är osv)

  • Använd "gammal" jord från förra årets krukplanteringar, misslyckade sådder etc, eller trädgårdsjord från annan plats om du har.

  • Eventuellt påsjord

  • Kartonger (wellpapp - ej med plastyta som vissa produktkartonger har)

Exakt vilket material du har spelar inte så stor roll, eller exakta proportioner. Vi har själva gjort bäddar av nästan alla kombinationer och det har fungerat bra. Det enda som kan vara bra att se upp med är färskt kogödsel som kan vara för starkt att odla direkt i. Detta bör blandas upp med ordentligt med annat organiskt material om man inte kan få tag i välbrunnen kogödsel. Och om du använder lerjord är det bra att blanda upp med så mycket organiskt material du har, minst 50%, men helst ca 70% organiskt material eftersom lerjorden lätt blir tung och håller vatten väldigt bra. L En parantes om lerjord; lerjord innehåller massor av nyttiga mineraler och ämnen som växterna behöver, så lerjord i sig är ofta väldigt bra för växterna. Däremot blir den lätt väldigt hård om det blir torrt, vilket små plantor har svårt att växa i med sina små rötter, och blir det blött håller jorden vattnet nästan "lite för bra" vilket gör att det istället lätt blir stående vatten. Har du mycket lerjord kan du alltså använda den i bäddarna också, men blanda ut med rejält med organiskt material. Dags att börja! När du valt ut platsen för bädden lägger du ut kartongskivorna på marken, låt dem gärna sticka ut lite extra på varje sida. Du behöver oftast inte torva av under kartongen. Har du ogräs som kvickrot eller andra envisa ogräs kan det vara bra att lägga dubbla lager kartong, eller överväg i så fall att torva av om det är riktigt illa!


Kartong i botten på en bädd som ska vara i ett växthus. Ovanpå kartongen ska nu allt material läggas. Det grövsta materialet underst, så har du en massa småkvistar från en klippt häck, lägg dem på kartongen. Fortsätt med att lägga på material, nu med det näst grövsta, t.ex. ensilage eller halm, sedan ett lager hästgödsel, sist den begagnade krukjorden. Du kan med fördel vattna lite mellan varven, så sjunker materialet ihop fint och blir genomfuktigt direkt. Fyll på med material tills du har en höjd på ca 20 cm. Det kommer sjunka ihop snabbt.



Lådor bottnade med karton, och sedan löv. Den fylldes sen upp med lager av lerjord, gammal krukjord och mer löv.



Bädd eller 'odlingskorv' som bottnats med kartong, lerjord, hästgödsel och till sist ensilage.



Odlingslåda med kartong, lerjord, malda kvistar och löv och hästgödsel.



Bädd på upp-och-nedvända grästorvor, halm, trädgårdsskräp och kvistar och toppat med hästgödsel.

Så, sammanfattat:

  1. Lägg kartong på marken.

  2. Lägg på kvistar eller det grövsta material du har.

  3. Fortsätt bygga på med material, vattna gärna mellan varven.

  4. Avsluta med det finaste materialet, gammal jord eller gräsklipp.

  5. Plantera ut!

  6. Vattna igen.

Dessa bäddar går att göra med enbart två ingredienser om det är allt man har. Här kommer några exempel på bäddar vi gjort och deras sammansättning:

  • 50% lerjord från annan plats i odlingen blandat med 50% brunnen hästgödsel

  • 50% lerjord, 25% obrunnen hästgödsel (med mycket spån) och 25% ensilage

  • 50% lerjord, 25% löv, 25% gräsklipp

  • 50% ensilage, 25% gräsklipp och 25% gammal krukjord

  • 25% lerjord, 50% gammal (ofärdig) kompost, 25% gräsklipp

Det har vuxit lika bra i alla bäddar, men en kommentar är det ju mer okompsterat/grovt material du använder, desto mer kommer du behöva vattna och det kommer även sjunka ihop mer under en säsong, så var beredd på att fylla på mer material under hösten eller tidig vår inför nästa odlingssäsong. Om du använder stallgödsel med mycket spån kan det till och med ta näring från jorden vid nedbrytningen. Välj helst brunnen gödsel om du kan för att undvika detta. Men får du inte tag i annat behöver du vara noggrannare med gödslingen under säsongen.

Att plantera ut i din nya bädd När bädden är färdig är det bra att vattna igenom den ordentligt innan utplantering. Det kommer behövas mer vatten än du tror för detta, så snåla inte. (Se tips nedan för att behålla fukten i bädden). I denna typ av bädd är det bäst att sätta ut förodlade plantor eftersom de redan har ett rotsystem och lite jord runt rötterna. Om du vill direktså i bädden behöver du hälla ut några påsar med jord på toppen så att fröerna kan gro bättre i ett medium som håller fukten bättre. Vid utplanteringen tar du helt enkelt och gör ett hål, stoppar ned plantan och vattnar - precis som vid vilken plantering som helst! Har du mycket grovt material eller väldigt små plantor kan du med fördel hälla lite påsjord i hålet innan du sätter ned plantan. Ta hand om bädden Bädden kommer torka ut lite snabbare än vanlig jord eftersom mycket av materialet är poröst och luftigt innan det brutits ned ordentligt. Ett sätt att förhindra avdunstningen är att täckodla bädden genom att lägga gräsklipp mellan plantorna. Det håller fukten, förhindrar ogräs att få fäste och tillför ny näring till jorden - win win! Under en säsong behöver en täckodlad bädd ofta bara vattnas en eller ett par gånger om det blir riktigt varmt och inget regn under en lång period. Ta även för vana att vattna igenom bädden rejält vid utplantering och sedan ett par gånger i veckan tills du ser att plantorna har kommit igång och växer. Hur ofta och mycket du behöver vattna beror så klart på värmen ute och om det regnar naturligt. Det organiska materialet kommer brytas ned och bli fin jord inom en eller ett par säsonger, och då sjunker materialet ihop rätt mycket. Så fyll kontinuerligt på med gräsklipp, ensilage eller annat täckmaterial under säsongen om du har möjlighet.

Jag hämtar hästgödsel varje höst och vår, och fyller upp de bäddar som sjunkit ihop under säsongen/vintern. Det är gratis, kommer färdiggödslat, innehåller mycket organiskt material i form av spån eller halm, och passar bra som täck- och uppfyllnadsmaterial. - Anna

Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page