top of page
  • Skribentens bildAnna Landström

Odla eterneller som snittblomma

Uppdaterat: 29 marsJätteeternell, Xerochrysum bracteatum, kommer i en uppsjö av färger, och producerar blommor hela sommaren! Du behöver inte många plantor innan det är svårt att hinna med att skörda! De är utmärkta att torka, och det är förmodligen så många av oss minns dem från barndomen, någon släkting hade massor av gula och orangea eterneller torkade ovanpå skåpen... Men det går utmärkt att använda som snittblommor färska, och finns i många andra färger än gult och orange.


Favoritsorter är Purple Red, Salmon rose, Apricot Peach och Silvery Rose.


Snabbfakta om eterneller som snittblommor

Vasliv: 7-10 dagar

Höjd: 90 -110 cm

Växtläge: Full sol

Sådd till skörd: 75 - 85 dagar

Utvecklingstid: 4-6 veckor

Plantavstånd: 15 - 20 cm

Groende: Ljusgroende

Såmetod: Förodlas

Klimat: Cool season / härdig annuell

Svårighetsgrad: Lätt

Kan torkas: Ja


Förodling av eterneller

Förodling rekommenderas framför direktsådd. Så fröerna ca 4-6 veckor innan utplantering i soilblocks eller pluggbrätte med planteringsjord, ett frö per kub/cell. Fröerna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. De bör växa under växtbelysning under förodlingsperioden.


Eternellerna vill gärna gro i 15-20 grader och det brukar ta 3-5 dagar för fröerna att gro. Fröerna tappar snabbt grobarhet och bör förvaras i frys om nya fröer inte köps varje år.


Tillväxt

När fröna har grott kan plantorna med fördel placeras så de kan växa i en lägre temperatur, ungefär 15 grader.


Gödselvattna plantorna med svag näringslösning efter ca 3 veckors tillväxt. Fortsätt sedan med svag näringslösning 1 gång i veckan fram till utplantering. Eternellerna är små i början, och det tar några veckor innan de börjar växa till sig ordentligt. Ha tålamod!


Utplantering

Plantera ut de små plantorna när det har fått 4-6 veckors tillväxt inomhus som tidigast 4-6 veckor innan den sista frosten. De kan planteras ut fram till tiden kring den sista vårfrosten om de såtts senare.


Sätt plantorna med ett plantavstånd på ca 15x15 cm. Se till att ha stödnät i bädden, de brukar nå en höjd av 90-110 cm om de trivs bra!


Skörd

Eternellerna bör skördas i knoppstadie, de kommer fortsätta slå ut i vasen. Om du ska torka dem gäller samma sak, skörda i tid för att de inte ska slå ut för mycket under torkningen.


Eternellerna producerar hela säsongen om de skördas kontinuerligt och man inte låter vissnade blommor sitta kvar.


Det var allt om jätteeterneller!

Hoppas du lärde dig något nytt, och att den var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!

/Anna på Blomma i Tid

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page